Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

LAATSTE PLEKJE – Track & Sign intensive – Wild sporen opleiding – 7 tot 9 november 2023

7 november 2023 @ 10:00 - 9 november 2023 @ 17:00

De wereld van de sporen is een ontdekking op zich. Altijd en overal kun je prenten en andere diersporen vinden. Je omgeving zit er vol mee en elk vertelt zijn eigen verhaal.

Wil je graag een gedegen training volgen in diersporen? Dan is deze Track & Sign voor jou. Tijdens de intensive krijg je een stevige theoretische achtergrond en verder zijn we veel in het bos om het geleerde in de praktijk te oefenen. Je hebt geen voorkennis nodig, deze opleiding is zowel voor beginners als gevorderden.

Als ervaren Tracker zul je de wereld om je heen met andere ogen bekijken! Je kunt allerlei prenten en diersporen vinden, herkennen en op naam brengen. Dit zal je helpen bij je werk zoals het inventariseren/monitoring van soorten. Ook je verbinding met de natuur wordt veel sterker.

Tracking is a never ending story…

Tijdens de driedaagse leer je het volgende:

TRACKS: sporen van de verschillende dierenfamilies herkennen (zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen, ongewervelden)

– Onderlinge verschillen en overeenkomsten
– Morfologie (opbouw van voeten en prenten)
– Verschillen tussen voor- en achterpoten
– Vier manieren van lopen leren herkennen

SIGNS: alle overige sporen zoals wissels, vraat, etensresten, nesten, veren, uitwerpselen,..

– Introductie in de CyberTracker methode
– Sporen bedden maken en cameravallen zetten
– Vastleggen en bewaren van gevonden sporen

Dagprogramma

08:30 Ontbijt
10:00 Theorie over de sporen
11:00 Tracks zoeken in de natuur
13:00 Lunch buiten
14:00 Tracks zoeken in de natuur
17:00 Pauze
18:30 Avond eten
20:00 Vragen en gezellig samenzijn


Verblijf

Tijdens de intensive overnacht je bij Chamai, in de Oude Pastorij van het dorpje Hodister, in de Ardennen. Je overnacht in een ruime kamer met 2 of 3 personen. In de tent verblijven in de mooie tuin is ook steeds mogelijk. Overdag verkennen we prachtige bossen en natuur in de buurt. We bereiden ook elke dag heerlijke vegetarische maaltijden met kruiden en groenten uit eigen tuin.

Alle maaltijden zijn voorzien tijdens de opleiding. Als je graag regelmatig tussendoor snacks eet, neem dan zeker het nodige voor jezelf mee, of eventueel om met de groep te delen. Thee, koffie en water worden steeds voorzien. We starten om 10u met het programma op dinsdag en eindigen om 16u op donderdag.


Begeleiding

René Nauta

René is expert in diersporen en opgeleid tot evaluator voor CyberTracker International. Hij reisde met natuurvolkeren door Namibië en volgde trainingen in Engeland. Samen met zijn partner Beke hebben zij het bedrijf ‘EXTRA – Maak buiten je thuis’, opgericht in 1997. Hij deelt zijn passie voor natuur graag met andere natuurliefhebbers.

Inschrijving en prijzen

Sociaal tarief: op aanvraag via email (max 2 personen)

Standaard prijs: 490 euro
Supporter & business prijs (als je een factuur wenst of iemand wil steunen die het financieel niet zo breed heeft): 590 euro 

Deadline om in te schrijven is ten laatste 3 weken voor aanvang van de opleiding en mits betaling van het inschrijvingsbedrag. Later is het niet meer mogelijk om organisatorische redenen. 

Je inschrijving is volledig, zodra je een mailtje hebt gestuurd naar chamaicentre@gmail.com en het volledige inschrijvingsbedrag hebt overgeschreven via volgende rekening: BE12 7340 4886 7292 – Sophie Vandenkerchove, met vermelding van je naam + Track & Sign intensive en datum.

Ik schrijf me in

Details

Start:
7 november 2023 @ 10:00
End:
9 november 2023 @ 17:00
Event Categories:
, ,