Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Sacred Doorways weekend – 14 tot 16 april 2023

14 april @ 15:00 - 16 april @ 16:00

Natuurinitiatie – Natuurwijsheid – Stilte – Overgangsrituelen – Verbinding – Community – Luisteren en lezen van het Land

** Dit weekend is een introductie weekend op het Sacred Doorways jaartraject dat doorgaat bij Chamai in 2023-2024. Heb je interesse in het jaartraject? Dan lees je hier alle details. Je kan aan dit weekend apart deelnemen en daarna nog beslissen om door te stromen naar het jaartraject. **

“Since before time, I have been free.
Birth and death are only doors through which we pass,
sacred thresholds on our journey.” – Thich Nhat Hahn

Onze voorouders kenden het land doorheen haar verschillende seizoenen en bewegingen. Ze waren zich bewust van het belang van gemeenschap, met zowel de mensen als de andere wezens met wie ze het leven deelden. Deze stelde hen niet alleen in staat om op aarde te overleven, maar gaf ook een diep gevoel van betekenis aan hun leven. De wezens deelden hun kennis en vaardigheden met de mensen, en als mens waren we diep betrokken bij deze voortdurende dialoog van wederkerigheid, door onze aandacht en dankbaarheid te schenken aan de natuurwezens en een bewuste relatie met hen te onderhouden.

Tegenwoordig zijn velen van ons deze taal van wederkerigheid vergeten.

Onze gevoeligheid en verbinding met de Natuur is bij de moderne mens bijna verdwenen, maar ze is nog lang niet verloren. Deze verbindingen zijn nog steeds in ons aanwezig en kunnen opnieuw wakker gemaakt worden in elk van ons.

Tijdens dit Sacred Doorways weekend leren we de nodige vaardigheden om ons aanvoelen en beleven van deze intuitieve uitwisseling met het land terug te vinden en verder te ontwikkelen. We verbinden ons als gemeenschap en duiken dieper in op thema’s die ons bewegen als Mens voor het welzijn van de toekomstige generaties. We versterken onze verbinding met ons eigen Wilde, Natuurlijke wezen om zo meer in ons eigen leven en de omringende Wereld te komen staan. In het bijzonder verdiepen we ons in de verschillende Sacred Doorways die een leven in overeenstemming met de natuur en onze eigen wilde Natuur versterken.

In onze Westerse cultuur is er dringend nood aan (h)erkennen van de grote Doorways van het leven en het eren van hun wijsheid, om zo de balans tussen cultuur en natuur te houden en de scheiding weer te kunnen dichten voor het welzijn van de toekomstige generaties. De Sacred Doorways zijn belangrijke teachings die tot diepe transformatie aanzetten.

Tijdens het eerste Sacred Doorways weekend verkennen we voor een eerste keer de volgende Doorways:

– Het (her)ontdekken van Ware Intimiteit en verbinding

– Het openen van de zintuigen

– Cultiveren van stille aanwezigheid en bewustzijn

– Het luisteren en lezen van het Land & communicatie met andere wezens – Cultiveren van relatie van wederkerigheid en dankbaarheid

– De wereld als Zelf en grote Geliefde ervaren

– Je eigen plaats en missie ontdekken in het bredere leven van de Natuur als Mens

Natuur initiaties, ceremonies en rituelen om overgang te vieren van jongen naar man, van meisje naar vrouw, alsook andere overgangs fases (geboorte, huwelijk, bouw van een huis, ontwerp van een tuin, een project aanvatten, werk opstarten of loslaten, personen loslaten (scheiding), dood…)

We verkennen diepgaand het belang van natuur rituelen en ceremonies in het dagelijkse leven als Mens en stellen ons open voor de leringen van het land en haar verhalen. We duiken dieper in het belang en gebrek aan natuur initiatie in onze eigen Westerse cultuur en hoe we die opnieuw in ere kunnen herstellen. Ook bekijken we specifiek enkele belangrijke overgangsmomenten in het leven van Kind, Man en Vrouw naar een natuurgericht leven en hoe we deze overgangen bewust kunnen ondersteunen bij onszelf en anderen in onze eigen gemeenschappen.

Door middel van een onderdompeling in de natuur, ervaringsgericht leren en oefenen, verbinden we opnieuw met de intuïtieve zintuigen van ons dierlijk lichaam, onze geest en ziel.

Tijdens het weekend integreren we inzichten uit de diepe ecologie, de animistische druïdische traditie en mindfulness en werken we steeds rond de drie pijlers van Natuur, Zelf en Gemeenschap.

We gaan ook iedere dag buiten op stap en werken veel op bijzondere krachtige natuurplekken in de buurt. Het weekend is geschikt voor iedereen die zijn verbinding met de natuur op een diepgaande en tastbare manier wil verdiepen. Het is toegankelijk voor zowel beginners als meer ervaren mensen in het veld. Het zal je relatie met het leven om je heen diepgaand verdiepen en ook met je eigen plaats en verbondenheid in het grotere verhaal van deze Aarde.

Verblijf

Tijdens het weekend overnacht je bij Chamai, in de Oude Pastorij van het kleine dorpje Hodister, in de Ardennen. Je overnacht in een ruime kamer met 2 of 3 personen. Privé kamers zijn enkel mogelijk bij een beperkt aantal inschrijvingen en mits betaling van een extra toelage. In de tent verblijven in de mooie tuin is ook mogelijk. Overdag wandelen we naar bijzondere natuurplekken in de buurt. We bereiden ook elke dag heerlijke vegetarische maaltijden met kruiden en groentjes uit eigen tuin.

Alle maaltijden zijn voorzien tijdens het weekend. Als je graag regelmatig tussendoor snacks eet, neem dan zeker het nodige voor jezelf mee, of eventueel om met de groep te delen. Thee, koffie en water worden steeds voorzien.

Inschrijving en prijzen

Inschrijven kan je door een mailtje te sturen naar chamaicentre@gmail.com.

De prijscategorieën voor het weekend zijn:

Standaard prijs: 490 euro
Supporter & business prijs (ook indien je graag een factuur wenst): 590 euro

Als de standaard prijs een barrière voor je is, kan je contact opnemen en kijken we of je aan een verlaagd tarief kan deelnemen.

Je bent volledig ingeschreven wanneer je een voorschot betaald hebt van 200 euro. Het resterende bedrag dient betaald te zijn ten laatste 3 weken voor aanvang van het weekend. Je kan ook steeds het volledige bedrag van je inschrijving in één keer overschrijven. Overschrijving mag via BE12 7340 4886 7292 – Sophie Vandenkerchove.Met mededeling “Sacred Doorways april 2023 – je naam”. Indien het weekend geannuleerd dient te worden door externe omstandigheden, wordt het voorschot terugbetaald. Bij zelf annuleren, wordt het voorschot ingehouden om de kosten van je annulatie te dekken.

De Sacred Doorways is een weekend dat we op regelmatige basis organiseren doorheen het jaar: de volgende data waarop het Sacred Doorways weekend plaatsvindt, zijn 28 tot 30 juli 2023, 20 tot 22 oktober 2023 en 9 tot 11 februari 2024. Deze 4 weekenden zijn onderdeel van het Sacred Doorways jaartraject dat doorgaat bij Chamai in 2023-2024. Heb je interesse in het jaartraject? Dan lees je hier alle details. Je kan aan dit eerste weekend apart deelnemen en daarna beslissen om door te stromen naar het jaartraject. 

Begeleiders van de retraite

Sophie Vandenkerchove

Sophie is een liefhebber van de wilde Natuur. Ze werd opgeleid als Wilderness Rites of Passage Guide aan de School of Lost Borders in Californië, USA. Daarnaast beoefent ze sinds verschillende jaren Zen meditatie in de Koreaanse traditie en is ze ingewijd in het Druïdisme en Keltisch Sjamanisme van eigen bodem. Sophie groeide op in de bossen van de Belgische Ardennen, waar ze als kind al een sterke band met het land van haar voorouders voelde. Na een poosje van de wildheid van de steden te hebben geleerd, verhuisde ze opnieuw naar het dorp met de intentie om aan de herverbinding van de Mens met de eigen Natuur bij te dragen. Hieruit ontstond Chamai: een retraite centrum in de natuur, waar Sophie retraites en trainingen in en met de natuur aanbiedt. In haar werk verweeft Sophie de kracht van ceremonie met haar grote liefde voor natuur en mens. Ze is gepassioneerd door pelgrimstochten, solo tijd in de natuur, stilte retraites en alle ervaringen die avontuur, aanwezigheid en zachtheid samenbrengen.

www.chamai.be

Assistentie

Gert Daniels

Gert is een schat van een man, als dans en yogateacher geniet hij van het leven. En nodigt elkeen uit om te leven vanuit Hart en Gevoel. Hij is directeur en manusje-van-alles van de vzw We See You (dans, zang, martial-arts voor kwetsbare kinderen en jongeren en scholen), en dankzij vele teachers wereldwijd schenkt hij de ontelbare innerlijke schatten aan zij die het kunnen gebruiken door zacht en luisterend aanwezig te zijn met wat er is. Zijn specialiteiten zijn de Sacrale Sufi Derwisj Dans en de Zwaarddans (Tog Chöd Wisdom Sword) of ipv zwaarden worden het bloemenstokken met rozen en tulpen zodat kinderen en jongeren de Ninja-Flower-Power-Peace-Rangers worden van de nieuwe tijd. Al jaren mede-organisator van mannen gatherings om mannen meer in hart en gevoel te begeleiden en jonge en minderjonge mannen te inspireren. Cocreator of the tribe of the Heart, waar elk Hart hard nodig is in deze tijd van grote veranderingen. Let’s dance the change you love to see in the world!

www.wcud.be
www.gertdaniels.be

Gegevens

Begin:
14 april @ 15:00
Einde:
16 april @ 16:00