Het verhaal van de plek

De Oude Pastorij

De Oude Pastorij

De Oude Pastorij van Chamai is gelegen in het kleine dorpje Hodister, in de bosrijke omgeving van La Roche-en-Ardenne. Twee huizen bevinden zich op het terrein. Het grootste huis is de Pastorij. Dit huis wordt bewoond door Sophie & Gert (en haar ouders in het aanwonende gedeelte). Een mooie tuin en groentetuin omringen het huis.

Vroeger was de Pastorij een eenvoudig onderkomen, met een dak van stro en muren van hout en leem. In de 17e eeuw werden de centrale vertrekken van het huis vergroot en verbouwd met de natuurlijke stenen van de streek ( “grès” genaamd). Gedurende vele generaties was het huis de woning van de pastoor van Hodister. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden soldaten en reizigers onderdak op de zolders van het huis en werd hun soep aangeboden in wat nu het Aardehuis is, het losstaande bijhuis van de Pastorij waar zich vandaag de workshopruimte bevindt.

De dorpelingen kwamen vaak naar het huis van de pastoor als het te koud was in de kerk. Hij en zijn dienstmeisje leerden Nederlands aan de kinderen en pasten op hen tijdens de zomervakanties. De laatste pastoor leefde tot zijn pensioensleeftijd (90 jaar!) in de pastorij en verhuisde in 1983 naar een rusthuis in de buurt. Hij leefde uiteindelijk tot z’n 100 jaar. 

Mijn eigen grootmoeder kocht de plek in 1983 en mijn vader en oom restaureerden de plek in haar oorspronkelijke, traditionele staat tijdens hun vakanties en vrije tijd. De plek is steeds een plek van warmte,  familie en gemeenschap geweest, en ons gezin heeft dit op haar eigen manier verder gezet.

Ondanks de veranderende tijden, vonden wij steeds de blijdschap in de nabijheid van de natuur. De plek is altijd een plaats geweest waar mensen werden verwelkomd, waar zij genoten van de rust en de stilte van de plaats, en waar zij in contact kwamen met de natuur en zichzelf.

Uit dankbaarheid voor wat de plek ons gegeven heeft, willen we als jongere generatie van deze familie de rijkdom en dit gevoel van verbondenheid op deze plek met anderen delen.

Het is in deze geest dat wij ons huis aan jullie openstellen,voor onze retraites & workshops in de natuur. Hierdoor hopen wij jullie te laten ervaren wat het betekent om thuis te komen bij jezelf, je welkom te voelen en een sterke band te ontwikkelen met deze plaats en de prachtige natuur die ons omringt.

Wij verheugen ons erop je bij ons thuis te mogen verwelkomen en de verhalen van deze prachtige plek met je te delen!