De Oude Pastorij

De Oude Pastorij

Verhaal van de plek

De Pastorij van Chamai ligt midden in het kleine dorpje Hodister, vlakbij de kerk. 

In de Oude Pastorij wonen Gert & Sophie, en haar ouders in het aanwonende gedeelte. Een mooie, dichtbegroeide tuin omringt het huis. Tijdens de weekenden en opleidingen wordt het eten geserveerd in de keuken van Gert & Sophie. Enkelen overnachten ook in de kamers op de eerste verdieping.

In de 16de eeuw was de Pastorij een eenvoudig onderkomen, met een dak van stro en muren van hout en leem. In de 17e eeuw werden de centrale vertrekken van het huis vergroot en verbouwd met de natuurlijke stenen van de streek. Gedurende vele generaties was het huis de woning van de pastoor van Hodister. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden soldaten en reizigers onderdak op de zolders van het huis en werd hun soep aangeboden in wat nu het Aardehuis is, het losstaande bijhuis van de Pastorij, waar vandaag onze retraites, workshops en trainingen door gaan.

De dorpelingen kwamen vaak naar het huis van de pastoor als het te koud was in de kerk. Hij en zijn zus leerden Nederlands aan de kinderen en pasten op hen tijdens de zomervakanties.

De laatste pastoor leefde tot zijn pensioensleeftijd (90 jaar!) in de pastorij en verhuisde in 1983 naar een rusthuis in de buurt. Hij leefde uiteindelijk tot z’n 100 jaar. Nu ligt hij op het kerkhof tegenover de pastorij.

Sophie’s grootmoeder Françoise, afkomstig van Marche-en-Famenne kocht de plek in 1983 en haar zonen Didier en Joël restaureerden de plek in haar oorspronkelijke, traditionele staat tijdens veel van hun weekenden en vakanties. De plek is steeds een plek van warmte, familie en gemeenschap geweest, en het gezin heeft dit op haar eigen manier verder gezet. Ondanks de loop van de tijd, vonden ze steeds veel blijdschap in de nabijheid van de natuur samen met anderen. De plek is altijd een plaats geweest waar mensen werden verwelkomd, waar zij genoten van de rust en de stilte van de plaats, en waar zij in contact kwamen met de natuur en zichzelf.

Uit dankbaarheid voor wat de plek ons zelf gegeven heeft, wil de jongere generatie van deze familie de rijkdom en dit gevoel van verbondenheid met deze plek graag verder met anderen delen. Het is in deze geest dat wij ons huis aan jullie openstellen, om deel te nemen aan onze workshops, weekenden & opleidingen in de natuur.

We hopen jullie mee te laten ervaren wat het betekent om thuis te komen bij jezelf, je welkom te voelen in een fijne groep en een sterke band te ontwikkelen met deze plek en de prachtige natuur die hier aanwezig is.

Wij verheugen ons erop je bij ons thuis te mogen verwelkomen en de magische verhalen van deze prachtige plek met je te delen!