De Oude Pastorij

De Oude Pastorij

Verhaal van de plek

De Oude Pastorij ligt midden in het dorpje Hodister, tegenover de kerk. 

In de Pastorij wonen Gert & Sophie. Een mooie, dichtbegroeide tuin omringt het huis. De maaltijden tijdens de weekenden en opleidingen  worden met zorg klaargemaakt door Gert in de keuken van de Pastorij. Sommigen van jullie overnachten in de kamers op de 1ste verdieping van het huis.

In de 16de eeuw was de Pastorij een eenvoudig onderkomen, met een dak van stro en muren van hout en leem. In de 17e eeuw werden de centrale vertrekken van het huis vergroot en verbouwt met de natuurlijke stenen uit de streek. Vele generaties was het huis de woning van de pastoor van Hodister. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden soldaten en reizigers onderdak op de zolder van het huis en werd hun soep aangeboden in het Aardehuis – het losstaande bijhuis van de Pastorij – waar we tijdens onze weekenden en opleidingen samen zijn. 

De laatste pastoor, Marcel Preudhomme, leefde tot zijn 90 jarige pensioensleeftijd in de pastorij en verhuisde in 1983 naar een rusthuis in de buurt. Hij leefde uiteindelijk tot z’n 100 jaar. Hij ligt nu begraven op het kerkhof tegenover het huis.

Sophie haar grootmoeder Françoise Houyoux, afkomstig van Marche-en-Famenne kocht de plek in 1983 en haar zonen Didier en Joël restaureerden de plek tijdens hun weekenden en vakanties.

Het huis is altijd een plek geweest waar mensen welkom waren, waar ze genoten van de rust en de stilte en waar ze in contact kwamen met de natuur en met zichzelf.

Uit dankbaarheid voor wat deze plek ons zelf gegeven heeft, willen we dit gevoel van verbondenheid graag met anderen delen. Het is in deze geest dat wij ons huis aan jullie openstellen, om deel te nemen aan onze opleidingen en weekenden in de natuur.

We willen jullie graag mee laten ervaren wat het betekent om thuis te komen bij jezelf, je welkom te voelen in een fijne groep en een sterke band te ontwikkelen met de prachtige natuur van de Ardennen.

We verheugen ons erop je bij ons thuis te verwelkomen en de magische verhalen van deze prachtige omgeving met je te delen !