Laden Evenementen

« Alle Evenementen

CROWDFUNDING ACTIE & Boomplant dag voor de toekomstige generaties – 13 februari 2024

3 maart @ 10:00 - 16:00

Tijdens de Boomplant dag planten we inheemse bomen en struiken op een stukje oud naaldbos van Chamai in de Ardennen. We zetten een grote diversiteit aan bomen, zodat vogels, dieren en insecten hun toevlucht kunnen vinden in een wild stukje natuur. Later wordt dit een community bos, waar we tijdens de Rewilding weekenden bijeenkomen voor natuur observatie of om gewoon in de natuur te zijn, omringd door de dieren en planten. We leren ook gaandeweg over het herwilderen van de Natuur en hoe we als mens hier een steentje aan kunnen bijdragen.

Kan je helaas niet deelnemen aan de boomplant dag, maar wil je wel graag onze boomplant steunen?

Dan kan je heel graag een vrije schenking doen via onze Crowdfunding pagina. Met je schenking, steun je niet alleen een boom, maar ook ons jongerenwerk in de steden. Dankzij de organisatie JEZ die zich inzet voor kwetsbare jongeren in België, wordt daarna jouw schenking verdubbeld. Dus méér boompjes en hulp voor jongeren dankzij jouw inzet!

Hier kan je de actie steunen: https://actie.jezofficial.be/nl-NL/project/trees-for-the-future-boomplant-actie?tab=overview

De boomplant dag is open voor jong én oud – je kan alleen komen, met een vriend of vriendin, met je gezin, met je zonen of dochters of als grootouder met je kleinkinderen. Je kan één of meerdere bomen planten om jezelf te eren, om de verbinding met je partner te vieren, een belangrijke gebeurtenis of persoon in je leven te eren. Als boscompensatie voor een lange vliegreis of gewoon omdat je van bomen houdt! Samen planten we een inheems bos in de Ardennen waar in de nabije toekomst nog veel kinderen en jongeren van zullen mogen genieten.

Tijdens de dag werken in kleine teams. Je leert van alles over het bos, zoals: natuur observatie en aandachtigheid, spade en houweel gebruiken, bomen voorbereiden voor het planten, de meest voorkomende bomen en planten herkennen, sporen lezen, houtsoorten en hun eigenschappen en alle aspecten van bosdiversifiëring.

We leren op een bewuste manier om te gaan met de natuur en helpen het bos een handje. Er is tussendoor veel tijd voor rust en gezelligheid bij het vuur en kennismaking met de natuur via allerlei leuke bosspelletjes voor de kinderen (oa ook zwaardyoga voor vrede gebracht door Gert). De kids leren spelenderwijs op een veilige manier vuur maken, een mes gebruiken voor houtbewerking, natuurkampen bouwen, sporen volgen, klei verzamelen en nog veel meer!

Op het einde van de dag houden we een gezellig, laagdrempelig ritueel om de nieuwe bomen te verwelkomen in het bos en daarna vieren we gezellig onze dag samen met lekker eten op het kampvuur. We houden een potluck, dus ieder neemt iets lekkers mee om te delen met de groep! Overvloed gegarandeerd.

VERBLIJF

Bij de boomplant dag is geen verblijf inbegrepen. Uiteraard ben je welkom om er voor jezelf toch een weekendje in de Ardennen van te maken! Er zijn heel wat bnb’s en vakantiehuisjes in de omgeving van Rendeux.

Ook in ons centrum zijn er een beperk aantal plekjes vrij. Stuur ons een mailtje als je graag bij ons zou willen verblijven, dan sturen we je de prijzen toe.

PRIJZEN & INSCHRIJVING

Je kan inschrijven door het volgende inschrijvingsformulier in te vullen: https://forms.gle/SJyWpLqmhZYNBQeK9

Vermeld ook even met hoeveel personen je wens te komen en hoeveel bomen je zou willen planten. Als je een voorkeur hebt voor een boomsoort, laat ons dat dan ook even weten.

Standaard bijdrage per persoon: 90 euro (voor één boom naar keuze)

Supporter bijdrage: 150 euro of meer als je bv. graag het Rewilding project wil steunen of aan boscompensatie wil doen voor een vliegreis, hiermee kopen wij dan extra bomen aan

Je inschrijving is volledig, zodra je het bovenstaande inschrijvingsformulier ingevuld hebt en het volledige inschrijvingsbedrag hebt overgeschreven via volgende rekening: BE12 7340 4886 7292 – Sophie Vandenkerchove, met vermelding van je naam + Boomplant dag en datum.

Bij vragen mag je steeds contact opnemen via chamaicentre@gmail.com.

VOLGENDE DATA VAN DE BOOMPLANT: zo 3 maart 2024 en zo 23 november. Je kan je al inschrijven!

BEGELEIDING

Sophie Vandenkerchove

Sophie is een liefhebber van de wilde Natuur. Ze werd opgeleid als Wilderness Rites of Passage Guide aan de School of Lost Borders in Californië, USA. Daarnaast beoefent ze sinds verschillende jaren Zen meditatie in de Koreaanse traditie en is ze ingewijd in het Druïdisme en Keltisch Sjamanisme van eigen bodem. Sophie groeide op in de bossen van de Belgische Ardennen, waar ze als kind al een sterke band met het land van haar voorouders voelde. Na een poosje van de wildheid van de steden te hebben geleerd, verhuisde ze opnieuw naar het dorp met de intentie om aan de herverbinding van de Mens met de eigen Natuur bij te dragen. Hieruit ontstond Chamai: een natuurcentrum in de Ardennen, waar Sophie weekenden en trainingen in en met de natuur aanbiedt. In haar werk verweeft Sophie de kracht van rituelen met haar grote liefde voor natuur en mens. Ze is gepassioneerd door pelgrimstochten, solo tijd in de natuur, stilte weekenden en alle ervaringen die avontuur, aanwezigheid en zachtheid samenbrengen.

www.chamai.be
Facebook: chamaicentre

Assistentie

Felicitas Lang

Felicitas is docente Groen op een MBO school in Zuid–Limburg in Nederland en volgde een uitgebreide opleiding tot natuur– en milieueducatie met diverse bijscholingen, onder andere in de 8 Shields leermethode van Jon Young. In 2018 richtte ze het opleidingsinstituut Natur–Erleben op. Haar missie met haar werk is om mensen in verbinding te brengen, met zichzelf en met hun natuurlijke omgeving. Ze doet dat vooral op een speelse, toegankelijke en actieve manier. Daarnaast biedt ze ook kruidenwandelingen, bewuste natuurbelevenissen, teambuildings in de natuur aan en ook cursussen, waar je leert hoe je op basis van natuurlijke grondstoffen je eigen huishoudelijke en verzorgingsproducten kunt maken.

Natur-Erleben op Facebook

Gegevens

Datum:
3 maart
Tijd:
10:00 - 16:00
Evenement Categorieën:
,