Loading Events

« All Events

Jaargang 2025 – Kruiden & planten jaaropleiding – De Natuur als Medicijn

29 november 2024 @ 15:00 - 29 september 2025 @ 16:00

De data voor de jaaropleiding in 2025 zullen online staan vanaf augustus 2024. Wil je graag op de hoogte blijven? Stuur ons een mailtje via chamaicentre@gmail.com.

Tijdens de kruiden jaaropleiding verbind je met de meest voorkomende planten en kruiden uit ons land doorheen de 4 seizoenen.

We gaan aan de slag met de planten en kruiden te verzamelen, te verwerken of te drogen. Je maakt een eigen kruidenherbarium en legt een thuisapotheek aan. Je maakt heerlijke drankjes en tincturen, kruidenwaters en zalfjes. Je leert de geneeskrachtige eigenschappen van de meest voorkomende kruiden. Na afloop van het jaar kan je de meest voorkomende eetbare planten herkennen en culinair of geneeskrachtig gebruiken. Daarnaast verkennen we ook het magische en rituele gebruik van kruiden en planten en leren op intuïtieve wijze met hun helende krachten te werken. We verbinden dus ook diepgaand met het bewustzijn van de planten en onze unieke verbintenissen met hen. 

Doorheen het jaarwiel gaan we aan de slag met wortels, knoppen, bladeren, bloesems, vruchten, zaden én noten van de kruiden en planten die we verzamelen.


In de notendop leer je tijdens de jaaropleiding:


– Herkennen van de meestvoorkomende kruiden en hun bereidingswijze
– Kruiden drogen en verwerken in de beste omstandigheden
– Beginnen van een eigen kruidenapotheek
– Maken van verzorgende zalfjes en crèmes – tincturen en elixirs – natuurlijke zeep en wasmiddel


– Respectvolle houding naar de kruiden en planten toe
– Kennis over de invloeden van maan- en zonnestanden op het oogsten
– Oude legendes, mythes en overdrachten rond de kruiden

– Opwekken en activeren van het kruid en de basis van de kruidenmagie voor ceremonieel gebruik
– Creatie van kruidenzakjes, offergave kruiden, smugdesticks, sjamanistisch kruiden water,..

Verblijf

Tijdens de jaaropleiding overnacht je in het retraite centrum van Chamai, in de Oude Pastorij van het kleine dorpje Hodister, in de Belgische Ardennen. Heerlijke vegetarische maaltijden met kruiden en groentjes uit eigen tuin zijn voorzien. Je overnacht in een ruime kamer per twee of drie. Privé kamers zijn enkel mogelijk bij een beperkt aantal inschrijvingen of mits betaling van een extra toelage. In de tent verblijven in onze rustige tuin is ook steeds een mogelijkheid.

Overdag wandelen we naar bijzondere natuurplekken in de buurt, en ‘s avonds zitten we gezellig bij de kachel of het kampvuur.

 

Inschrijving en prijzen

Prijzen worden nog bevestigd.

Inschrijven voor de kruiden opleiding kan via dit inschrijvingsformulier.

Je bent ingeschreven wanneer je het volledige inschrijvingsgeld hebt overgeschreven naar de volgende rekening: Sophie Vandenkerchove – BE12 7340 4886 7292, met vermelding “Kruiden jaaropleiding 2025 – je naam”. 

Bij inschrijving verbind je ertoe om aan het volledige jaar deel te nemen. Indien een module door het organiserende team geannuleerd dient te worden, wordt ofwel een andere datum voorzien of wordt het inschrijvingsgeld terugbetaald. Bij zelf annuleren kan niet terugbetaald worden.

Betaling in schijven is enkel mogelijk op aanvraag en gaat volgens 3-2-1 principe. Dat betekent dat je in de eerste schijf de grootste bijdrage betaald en de laatste schijf nog maar een klein gedeelte.

[buttonlink=”https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScerhZzjx5yx9xn8r_YE1YwEgwCEsaKhTi28HYZwAnm57DUZg/viewform” type=”big” color=”green” newwindow=”yes”] Ik wil graag inschrijven [/button]


BegeleidingSophie Vandenkerchove

Sophie is een geliefde van de innerlijke en uiterlijke Wilde Natuur. Ze groeide deels op in de bossen van de Belgische Ardennen, waar ze als kind al een sterke band met het land van haar voorouders kende. Na het zwerven door enkele steden, verhuisde ze terug naar de Ardennen. Daar richtte ze Chamai op, een retraite plek waar ze opleidingen en weekenden in de natuur begeleidt.  Sophie ontving verschillende wijdingen in het Druïdisme en Keltisch Sjamanisme van eigen bodem. Ze heeft al jarenlang een passie voor eetbare en geneeskrachtige planten en verbindt deze met een intuïtieve en rituele benaderingswijze van de planten.

Details

Start:
29 november @ 15:00
End:
29 september 2025 @ 16:00
Event Category: