Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Actieve hoop workshop ~ De kracht van het levensweb verdiepen – 6 tot 9 oktober 2022

6 oktober 2022 @ 14:00 - 9 oktober 2022 @ 15:00

Tijdens deze driedaagse workshop nodigen we je uit om je kracht, moed, innerlijke rust en veerkracht te vergroten. Door je te verbinden met het web van het leven ontwikkel je een nieuwe kijk op het leven die je ondersteund om verder in vertrouwen op pad te gaan. Deze krachten kunnen we goed gebruiken in de wereld van vandaag.

Want waar je in de huidige wereld  met open ogen ook kijkt, zie je ontwrichtingen en ontrafelingen van de samenleving. Je ziet hoe levende systemen in een crisis verkeren. Het is vaak hartverscheurend om in deze omstandigheden bij je bewustzijn te blijven. De angst, het verdriet, de woede, de eenzaamheid en de hulpeloosheid die je voelt, zijn vaak ondraaglijk. 

Als we de pijn durven toelaten die de natuur en het leven op aarde wordt aangedaan, komen we opnieuw  in diepe verbinding met het levensweb. 

Het is belangrijk te weten dat dit niet enkel onze persoonlijke pijn is.  Het is de collectieve pijn van al het leven op aarde. Daarom nodigen we je uit om samen te komen en onze gevoelens over onze wereld te delen en in diepere verbinding te gaan met de aarde. Op die manier kunnen we opnieuw deel worden van de aarde die zichzelf geneest en realiseren we onze onderlinge verbondenheid.

Hiervoor maken we gebruik van het “ verbindingswerk” van  Amerikaanse ecofilosofe Joanna Macy.  Deze ervaringspraktijk laat je toe om je aangeboren banden met de anderen en de levende aarde opnieuw tot leven te wekken om je te begeleiden naar een toekomst die het leven ondersteunt. Het werk baseert zich op oude spirituele tradities, diepe ecologie, ecopsychologie en systeemdenken. Het is een essentieel werk voor deze tijd.

In deze driedaagse doorlopen we de spiraal die aan het werk ten grondslag ligt.  Door terug te keren naar de liefde voor onszelf en alles om ons heen, inclusief de generaties voor en achter ons beginnen we onszelf te helen en creëren zo een grotere plaats van mededogen van waaruit we kunnen handelen. 

De bossen en de natuur in de omgeving ondersteunen ons in dit proces en werken helend, inspirerend en initiëren creativiteit.  Hier maken we in de deze workshop rijkelijk gebruik van. 

De workshop is voor iedereen die geïnteresseerd is in innerlijke transitie. Er is geen voorkennis vereist.

Locatie

De Actieve Hoop workshop vindt plaats in de Ourthevallei, tussen Marche en La Roche, in de afgelegen bossen van de Ardennen (België). Het verblijf tijdens de workshop is bij Chamai in Hodister. Tijdens de workshop gaan we regelmatig op stap in de omringende bossen en velden, om daar ook onze verbinding dieper te gronden.


Begeleiding

Ilse Simoens

Ilse studeerde biologie en menselijke ecologie. Na haar studies  werkte en leefde ze in Kenia, Syrië, Senegal en Zweden waar ze verschillende manieren van cultureel samenleven mocht ervaren, alsook het samen leven met de directe natuurlijke omgeving. Momenteel werkt ze aan het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, waar ze zich o.a. focust op de positieve impact van natuurverbondenheid  op gezondheid en op duurzaam gedrag. Zelf haalt Ilse veel levenskracht uit de natuur en deelt ze deze graag met anderen. Vanuit deze gedrevenheid om mensen te verbinden met de natuurlijke omgeving richtte ze vier jaar terug de Academie van Helende Natuur op. Hier organiseert ze samen met Maurice Godefridi een opleiding tot bosbad-gids en bosbaden op meerdere locaties in Vlaanderen. 

Het verbindingswerk van Joanna Macy heeft haar sterk geholpen om ook bij de pijn te blijven van wat er zich in de wereld afspeelt en dit niet te negeren of  aan onder te gaan. Het is voor haar een methode die steeds opnieuw helpt en kracht geeft om je ogen open te houden, ook in crisissen.  Samen met andere facilitators uit het netwerk geeft ze regelmatig  workshops “Actieve Hoop” voor gemengde groepen en ook specifiek voor studenten. 

www.academie-voor-helende-natuur.be www.actievehoop.be

Sophie Vandenkerchove

Sophie is een geliefde van de innerlijke en uiterlijke Wilde Natuur. Ze volgde meerdere workshops in het verbindingswerk van Joanna Macy in het Ecodorp Sieben Linden bij Gabi Bott. Later weefde ze deze ervaring verder door een opleiding  als Wilderness Rites of passage Guide aan de School of Lost Borders in Californië te volgen, waar ze leerde om mensen op Solo’s en Vision Quests in de natuur te begeleiden. Daarnaast beoefent ze al vele jaren Zen meditatie in de Koreaanse traditie, en heeft ze verschillende inwijdingen ontvangen in Druïdisme en Keltisch Sjamanisme van eigen bodem. Als eigen beoefening, wandelt Sophie regelmatig pelgrimsroutes in de Ardennen, waar ze haar meest verbindende momenten met de natuur mocht ervaren. Sophie groeide op in de bossen van de Belgische Ardennen, waar ze als kind een sterke band met het land van haar voorouders koesterde. Na het zwerven door de wildheid van de steden, verhuisde ze terug naar haar voorouderlijk dorp om daar Chamai op te richten, een retraite centrum, waar ze retraites in de natuur begeleidt voor groepen en individuen en ook groepen onderbrengt voor workshops in de natuur.

www.chamai.be  – www.facebook.com/chamaicentre

Overnachting

Je overnacht gedurende de workshop in gedeelde kamers per twee of drie of in een slaapzaal. Privé kamers zijn mogelijk via aanvraag en bij een beperkt aantal inschrijvingen. Hiervoor wordt wel een toelage gevraagd, uit respect naar de groep toe.

Alle maaltijden zijn voorzien tijdens de workshop en worden samen door de groep bereid als gemeenschap. Als je graag regelmatig tussendoor snacks eet, neem dan zeker het nodige voor jezelf mee, of eventueel om met de groep te delen. Thee, koffie en water worden steeds voorzien.

Reservering en prijzen

Standaard tarief: 490 euro
Solidair tarief (voor bedrijven die graag een factuur willen of wie graag een ander ondersteunt die het financieel niet zo eenvoudig heeft op dit moment): 560 euro

(*) Indien deze bijdrage een barrière voor je is om deel te kunnen nemen, mag je ons graag contacteren en zoeken we samen naar een oplossing.

Inschrijven voor de workshop kan via chamaicentre@gmail.com. We werken met een klein groepje van minimum 8 tot maximum 12 deelnemers. Registreren kan tot 15 september. Je inschrijving is effectief zodra je een voorschot van 200 euro hebt overgeschreven. Overschrijving mag via BE12 7340 4886 7292 (Sophie Vandenkerchove). Met mededeling “deelname Actieve Hoop workshop oktober 2022 – je naam”.

Indien het weekend  geannuleerd dient te worden (omwille van corona maatregelen of onvoldoende deelnemers), wordt het voorschot terugbetaald. Bij zelf annuleren 2 weken voor de start van het weekend (zonder dringende redenen), wordt het voorschot ingehouden.

 

Gegevens

Begin:
6 oktober 2022 @ 14:00
Einde:
9 oktober 2022 @ 15:00