De plek en zijn geschiedenis

De Oude Pastorij

De Oude Pastorij

De Oude Pastorij van Chamai is gelegen in het kleine dorpje Hodister, in de bosrijke omgeving van La Roche-en-Ardenne. Twee gebouwen bevinden zich op het terrein. Het hoofdgebouw is de Pastorij. Het gebouw wordt bewoond door Sophie & Gert (en haar ouders in het aanwonende gedeelte). Een mooie tuin en groentetuin omringen het huis.

Vroeger was het huis een eenvoudig onderkomen, met een dak van stro en muren van hout en leem. In de 17e eeuw werden de centrale vertrekken van het huis vergroot en verbouwd
met de natuurlijke stenen van de streek(genaamd “grès”). Gedurende vele generaties was het huis de woning van de dorpspastoor van Hodister. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden soldaten en reizigers onderdak op de zolders van het huis en werd hun soep aangeboden in wat nu het Aardehuisis, het bijhuis waar we je vandaag ontvangen.

De dorpelingen kwamen vaak naar het huis van de pastoor voor de mis als het te koud was in de kerk. Hij en zijn dienstmeisje leerden Nederlands aan de kinderen en pasten op hen tijdens de zomervakanties.

Het verhaal van de plek en de retraites georganiseerd door Chamai zijn verbonden. Zij komen voort uit dezelfde bron van liefde en verbondenheid voor de mensheid en de natuur die deze bijzondere plaats door de eeuwen heen heeft gekend.

Chamai heeft zijn oorsprong in het verhaal van een familie die,
ondanks de veranderende tijden, altijd blijdschap hebben gevonden in de nabijheid van de natuur. Zij wonen al meer dan twee generaties in de Oude Pastorij sinds het vertrek van de laatste pastoor en hebben hier veel van hun vakanties doorgebracht. Jarenlang was het huis een ontmoetingsplaats voor familie en vrienden. Het is altijd een plaats geweest waar mensen werden verwelkomd, waar zij genoten van de rust en de stilte van de plaats, en waar zij in contact kwamen met de natuur en zichzelf.

Uit dankbaarheid voor wat de plek hen gegeven heeft, wil de jongere generatie van deze familie de rijkdom en dit gevoel van verbondenheid met anderen delen. Het is in deze geest dat wij ons huis aan jullie openstellen, om een breed scala aan workshops en uitstapjes aan te bieden. Hierdoor hopen wij jullie te laten ervaren wat het betekent om thuis te komen bij jezelf, je welkom te voelen en een sterke band te ontwikkelen met deze plaats en de prachtige natuur die ons omringt.

Wij verheugen ons erop je bij ons thuis te mogen verwelkomen en de verhalen van deze prachtige plek met je te delen!