Laden Evenementen

« Alle Evenementen

JAARTRAJECT Sacred Doorways ~ april 2023 tot februari 2024

14 april 2023 @ 15:00 - 11 februari 2024 @ 16:00

Natuurinitiatie – Natuurwijsheid – Stilte – Overgangsrituelen – Verbinding – Community – Luisteren en lezen van het Land

“Since before time, I have been free.
Birth and death are only doors through which we pass,
sacred thresholds on our journey.” -Thich Nhat Hahn

Onze voorouders kenden het land doorheen haar verschillende seizoenen en bewegingen. Ze waren zich bewust van het belang van gemeenschap, met zowel de mensen als de andere wezens met wie ze het leven deelden. Deze stelde hen niet alleen in staat om op aarde te overleven, maar gaf ook een diep gevoel van betekenis aan hun leven. De wezens deelden hun kennis en vaardigheden met de mensen, en als mens waren we diep betrokken bij deze voortdurende dialoog van wederkerigheid, door onze aandacht en dankbaarheid te schenken aan de natuurwezens en een bewuste relatie met hen te onderhouden.

Tegenwoordig zijn velen van ons deze taal van wederkerigheid vergeten.

Onze gevoeligheid en verbinding met de Natuur is bij de moderne mens bijna verdwenen, maar ze is nog lang niet verloren. Deze verbindingen zijn nog steeds in ons aanwezig en kunnen opnieuw wakker gemaakt worden in elk van ons.

Tijdens het Sacred Doorways jaartraject gaan we zowel praktisch als theoretisch aan het werk, verbind je doorheen vier modules diepgaand met je menselijke en natuurlijke gemeenschap doorheen de verschillende seizoenen. We verkennen de verwevenheid van Mens-Dier-Plant via natuur immersie, Solo tijd op het land, ceremonie, samenzijn.

We leren de nodige vaardigheden om ons aanvoelen en beleven van deze intuitieve uitwisseling met het land terug te vinden en verder te ontwikkelen. We verbinden ons als gemeenschap en duiken dieper in op thema’s die ons bewegen als Mens voor het welzijn van de toekomstige generaties. Je komt jezelf tegen op uitdagende manieren, en je leert dieper in verbinding te gaan staan met jouw eigen Natuur. En je leert ook stap voor stap om anderen doorheen gelijkaardige processen te begeleiden.

Gedurende het jaartraject verdiepen we ons in de verschillende Sacred Doorways die een leven in overeenstemming met de natuur en onze eigen wilde Natuur versterken. In onze Westerse cultuur is er dringend nood aan (h)erkennen van de grote Doorways van het leven en het eren van hun wijsheid, om zo de balans tussen cultuur en natuur te houden en de scheiding weer te kunnen dichten voor het welzijn van de toekomstige generaties. De Sacred Doorways zijn diepe teachings die een belangrijke transformatie aanzetten.

– Het (her)ontdekken van Ware Intimiteit en verbinding

– Het openen van de zintuigen

– Cultiveren van stille aanwezigheid en bewustzijn

– Het luisteren en lezen van het land & communicatie met natuurwezens

– Cultiveren van relatie van wederkerigheid en dankbaarheid

– De wereld als Zelf en grote Geliefde ervaren

– Je eigen plaats en missie ontdekken in het bredere leven van de Natuur als Mens

Natuur initiaties, ceremonies en rituelen om overgangen te vieren van jongen naar man, van meisje naar vrouw, alsook andere overgangs fases (geboorte, huwelijk, bouw van een huis, ontwerp van een tuin, een project aanvatten, werk opstarten of loslaten, personen loslaten (scheiding), dood…)

We verkennen diepgaand het belang van natuurrituelen en ceremonies in het dagelijkse leven als Mens en stellen ons open voor de leringen van het land en haar verhalen. We duiken dieper in het belang en gebrek aan natuur initiatie in onze eigen Westerse cultuur en hoe we die opnieuw in ere kunnen herstellen. Ook bekijken we specifiek enkele belangrijke overgangsmomenten in het leven van Kind, Man en Vrouw naar een natuurgericht leven en hoe we deze overgangen bewust kunnen ondersteunen bij onszelf en anderen in onze eigen gemeenschappen.

Door middel van een onderdompeling in de natuur, ervaringsgericht leren en oefenen, verbinden we opnieuw met de intuïtieve zintuigen van ons dierlijk lichaam, onze geest en ziel.

Tijdens het jaartraject integreren we inzichten uit de diepe ecologie, de animistische druïdische traditie en mindfulness en werken we steeds rond de drie pijlers van Natuur, Zelf en Gemeenschap. We gaan ook iedere module op stap en werken veel op bijzondere krachtige natuurplekken in de buurt.

Het jaartraject is geschikt voor iedereen die zijn verbinding met de natuur op een diepgaande en tastbare manier wil verdiepen. Het is toegankelijk voor zowel beginners als meer ervaren mensen in het veld. Het zal je relatie met het leven om je heen diepgaand versterken en ook met je eigen plaats en verbondenheid in het grotere verhaal van deze Aarde.

Verblijf

Tijdens de modules overnacht je bij Chamai, in de Oude Pastorij van het kleine dorpje Hodister, in de Ardennen. Je overnacht in een ruime kamer met 2 of 3 personen. Privé kamers zijn enkel mogelijk bij een beperkt aantal inschrijvingen en mits betaling van een extra toelage. In de tent verblijven in de mooie tuin is ook mogelijk. Overdag wandelen we naar bijzondere natuurplekken in de buurt. We bereiden ook elke dag heerlijke vegetarische maaltijden met kruiden en groentjes uit eigen tuin.

Alle maaltijden zijn voorzien tijdens de modules. Als je graag regelmatig tussendoor snacks eet, neem dan zeker het nodige voor jezelf mee, of eventueel om met de groep te delen. Thee, koffie en water worden steeds voorzien.

Modules van het jaartraject

De 4 modules volgen elkaar op en zijn een verdiepingsproces doorheen de seizoenen. Je kan ook elk weekend apart volgen en daarna verder doorstromen naar het volledige jaartraject.

Lente module: 14 tot 16 april 2023

Optionele module: Earth Solo van 28 juni tot 2 juli (50% korting als je inschrijft voor het hele jaartraject)

Zomer module: 28 tot 30 juli 2023

Herfst module: 20 tot 22 oktober 2023

Winter module: 9 tot 11 februari 2024

Inschrijving en prijzen

Inschrijven kan je door een mailtje te sturen naar chamaicentre@gmail.com.

De prijscategorieën per module zijn:

Standaard prijs: 490 euro
Supporter & Business prijs (ook indien je graag een factuur wenst): 590 euro

Als de standaard prijs een barrière voor je is, kan je contact opnemen en kijken we of je aan een verlaagd tarief kan deelnemen.

Als je inschrijft voor alle modules van het jaartraject, krijg je een korting voor deelname aan de optionele Earth Solo in de zomer of herfst van 50% (de data van deze optionele module vind je bovenaan).

Je bent ingeschreven voor een module wanneer je een voorschot betaald hebt van 250 euro. Het resterende bedrag dient betaald te zijn 3 weken voor aanvang van de module. Overschrijving op BE12 7340 4886 7292 – Sophie Vandenkerchove. Met mededeling “Sacred Doorways module 1-2-3 of 4 2022 – je naam”. Indien de module geannuleerd dient te worden, wordt het voorschot terugbetaald. Bij zelf annuleren 3 weken voor de start van de module, wordt het voorschot ingehouden.

Begeleiders van het jaartraject

 

Sophie Vandenkerchove

Sophie is een liefhebber van de wilde Natuur. Ze werd opgeleid als Wilderness Rites of Passage Guide aan de School of Lost Borders in Californië, USA. Daarnaast beoefent ze sinds verschillende jaren Zen meditatie in de Koreaanse traditie en is ze ingewijd in het Druïdisme en Keltisch Sjamanisme van eigen bodem. Sophie groeide op in de bossen van de Belgische Ardennen, waar ze als kind al een sterke band met het land van haar voorouders voelde. Na een poosje van de wildheid van de steden te hebben geleerd, verhuisde ze opnieuw naar het dorp met de intentie om aan de herverbinding van de Mens met de eigen Natuur bij te dragen. Hieruit ontstond Chamai: een retraite centrum in de natuur, waar Sophie retraites en trainingen in en met de natuur aanbiedt. In haar werk verweeft Sophie de kracht van ceremonie met haar grote liefde voor natuur en mens. Ze is gepassioneerd door pelgrimstochten, solo tijd in de natuur, stilte retraites en alle ervaringen die avontuur, aanwezigheid en zachtheid samenbrengen.

www.chamai.be

 

Gert Daniels

Gert is een schat van een man, als dans en yogateacher geniet hij van het leven. En nodigt elkeen uit om te leven vanuit Hart en Gevoel. Hij is directeur en manusje-van-alles van de vzw We See You (dans, zang, martial-arts voor kwetsbare kinderen en jongeren en scholen), en dankzij vele teachers wereldwijd schenkt hij de ontelbare innerlijke schatten aan zij die het kunnen gebruiken door zacht en luisterend aanwezig te zijn met wat er is. Zijn specialiteiten zijn de Sacrale Sufi Derwisj Dans en de Zwaarddans (Tog Chöd Wisdom Sword). Al jaren mede-organisator van mannen gatherings om mannen meer in hart en gevoel te begeleiden en jonge en minderjonge mannen te inspireren. Cocreator of the tribe of the Heart, waar elk Hart hard nodig is in deze tijd van grote veranderingen. Let’s dance the change you love to see in the world!

www.wcud.be
www.gertdaniels.be

Gegevens

Begin:
14 april @ 15:00
Einde:
11 februari 2024 @ 16:00